Dette kan du gjøre i Torghatten

Langs den vakre Helgelandskysten i Nordland, i Brønnøy kommune, finner du et 258 meter høyt fjell, Torghatten. I dette innlegget tar jeg deg med på en reise til nord for å bli bedre kjent med det sagnomsuste fjellet, og hva du kan gjøre i nærområdet.

Torghatten ligger ute i havgapet på en øy som heter Torget. Fjellet er kjent for sitt karakteristiske hull i midten av fjellet. Hullet går rett gjennom fjellet, og man kan gå opp til hullet via en sti, samt at man kan gå gjennom hullet om man ønsker å gjøre det – på en solskinnsdag er det virkelig et nydelig skue.

Hvis du er glad i natur og liker turer på fjell og i skog er burde Torghatten virkelig være høyt prioritert på reiselisten din. Torghatten i seg selv er et utmerket turmål, og man kan ikke reise dit uten å besøke det berømte hullet som går gjennom fjellet. Men, det er ikke alt, det er ikke bare Torghatten som er attraktiv blant turgåere i området. Fjellet er omgitt av flott natur og skog, og hele området er i all hovedsak en lekegrind for turinteresserte.

Torghatten måler 258 meter i høyde, og hullet er ikke helt på toppen, noe som gjør det attraktivt blant turgåere, uavhengig av alder og fysiske forutsetninger. Turen opp til hullet går også langs gode stier som er veldig godt ivaretatt, noe som er med på å bidra til en behagelig tur opp fjellet.

Besøker du Torghatten på sommeren kan du nyte herlige sommertemperaturer, og lyse kvelder som virkelig setter et vakkert preg på den spektakulære naturen Torghatten og Helgeland har å by på.

Natur og fjell er ikke alt Torghatten har å by på. Du finner byen Brønnøysund ikke langt unna fjellet, hvor du kan besøke butikker og restauranter. Det er også her du finner de fleste hotellene i Brønnøy kommune, blant annet Thon Hotel Torghatten.

Det er trygt å si at et besøk til Torghatten er for personer som er glad i natur og turer i skog og mark, og selvfølgelig noen turer opp i fjellet. Dersom du heller foretrekker en ferie som innebærer avslapping på sofaen eller i godstolen, kan vi anbefale noen morsomme spilleautomater som underholdning. Se våre anbefalinger her.

Torghatten – sagn og fortellinger

Torghatten er ikke bare et flott fjell, det er også en del av sagnene rundt de forskjellige fjellene på Helgelandskysten.

Sagnene skal ha det til at hullet midt i fjellet ble forårsaket da trollet Hestmannen jaget Lekamøya (begge disse er andre fjell langs Helgelandskysten). Da han innså at han ikke kom til å få fatt i Lekamøya ble han så sint at han ladet buen og skjøt en pil mot henne. Trollkongen Sømna så dette og kastet hatten sin i veien for pilen for å redde henne. Pilen traff hatten som ble til fjellet vi ser den dag i dag.

29 May 2021